fredag 14. oktober 2011

Høstbilder fra Gulskogen gård :) og litt historie derfra.....



Det er noe med denne gården og parken som jeg liker så godt....
Var der en tur i høstferien med ungene og vi tok en hel haug med bilder...
Nå var det ingen ender eller påfugler som spankulerte rundt...
Sånn som det var når vi var der i sommer:
http://mokkanspapirhobby.blogspot.com/2011/05/gulskogen-gard-i-drammen.html


Jeg elsker gamle hus og historien bak....
Så jeg har funnet frem litt på nettet om stedet...
Som dere kan lese under her.
Noen ganger skulle jeg ønske det var mulig å reise tilbake i tid for å se hvordan det var forskjellige steder rundt omkring det hadde hvert spennende.........


Gården Søndre Skogen var i slutten av 1700-årene eid av en velstående bonde, Hans Hansen Gulskogen. Da han kom i fengsel og døde, gikk gården på auksjon i 1793.

Peter Nicolai Arbo og Anne Cathrine Collett, byens rikeste jet-set, slo til. I løpet av få år var husene på Gulskogen ombygd til klassisistisk landvilla etter engelsk-danske forbilder, og nedre del av jordveien opparbeidet til en 30 mål stor landskapspark.

I begynnelsen av 1800-årene var Gulskogen én blant mange lekre landeiendommer som lå i et belte på hver side av Drammenselva. Byggherren flyttet til Danmark etter 1809. Gulskogen ble forpaktet bort og ble lite brukt som lystgård.

I 1828 ble gården fast bolig. Byggherrens slektning, overlærer ved latinskolen i Drammen, Christian Fredrik Arbo og hustru Marie Christiane Rosen, flyttet inn. Siden har gården vært bebodd av etterkommerne.

Maleren Peter Nicolai Arbo (1831-92) og arkitekten Christian Fredrik Arbo (1876-1951) bodde her i lange tidsrom. Gårdens siste eier var tekstilkunstneren Ingeborg Arbo (1872-1958).

Hovedbygningens bordkledning imiterer klassisistisk sandstensdekor. De malte vinduene viser at huset ble utstyrt med "engelske" skyvevinduer. Opprinnelig var hovedbygningen omgitt av to frittliggende sidebygninger. Sett fra hagesiden fremsto fløyene som paviljonger på hver side av hovedbygningen. I 1860-årene ble sørfløyen revet. Den var bygget i mur og bindingsverk og inneholdt sal og veksthus. Hovedbygningen ble samtidig utvidet med nåværende spisestue i vinkel mot nordfløyen.

Mens andre lystgårder langs elva ble erstattet av fabrikker og bolighus, er Gulskogen bevart. Den gamle uthusfløyen mot veien er intakt under bordkledningen.

I 1857 ble det bygd ny stor enhetslåve som er intakt fra tiden det var gårdsdrift.I 1959 ble Gulskogen stiftelse og åpnet huset for publikum første gang i 1972.

Fra 1996 ble Gulskogen del av Stiftelsen Drammens Museum. Anlegget ble "restaurert" av arkitekt Christian Fredrik Arbo, som tegnet stakittgjerde foran tunet. Gården er et sjelden komplett anlegg. Huset er møblert som i Arbofamiliens tid, og uthusanlegget står intakt.

Parken er også bevart. Her er nøttelund, dammer, og prydparterrer. Lindealleen er 265 m. Parken kan også by på Norges eneste bevarte labyrint av lindetrær.





Ungene på broen mot Drammenselva....



Og mine to "Lykketroll"



De vakreste trær :)



Ble mange fine bilder....som skal bli julegaver til besteforeldre.....


Vakkert høstvær......



Høst i parken,og ingen fugler å se .....

Ingen kommentarer: